1996. június 5.: Nukleáris hulladéktároló elleni kampány indul Texasban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1996. június 5-én a Save Sierra Blanca (SSB) nevű texasi határmenti közösségi csoport az USA-ban és Mexikóban aktív természetvédelmi csoportokkal összefogva intenzív kampányt indított a tervezett helyi nukleáris hulladéktároló ellen. A hulladéktároló helyének kiválasztását egyebek mellett George W. Bush kormányzó, Bill Clinton elnök és Bernie Sanders vermonti szenátor is támogatta. A több mint két éven át tartó tiltakozó kampány sikerrel zárult: a tervet 1998. október 22-én hivatalosan elvetették.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források: Lydia Bailey és Rebecca Contreras, „Texans Defend Sierra Blanca Community against Nuclear Waste Disposal 1996–1998”, Global Nonviolent Action Database, https://tinyurl.com/y963cmmm

Kiemelt kép: María Méndez és Bernie Sanders (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)