1966. június 6.: James Meredith menetelése a rasszizmus ellen

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1966. június 6-án James Meredith antirasszista aktivista és háborús veterán több mint háromszáz kilométeres, magányos menetelésbe kezdett a Tennessee állambeli Memphisből a Mississippi állambeli Jacksonba, hogy tiltakozzon a rasszizmus ellen, és ösztönözze a feketék választói regisztrációját. Miután a menetelő aktivista ellen egy fehér férfi lőfegyverrel merényletet kísérelt meg, mások folytatták útját. Közel három hét elteltével a továbbra is lábadozó Meredith ismét csatlakozott a menethez. Jacksonba érkezésekor mintegy tizenötezer ember kísérte. A menet kései szakaszait az önvédelemből felfegyverkezett Diakónusok a Védelemért és az Igazságért (Deacons for Defense and Justice) nevű afrikai amerikai polgárjogi csoport védte.

Meredith már korábban is közismert volt: ő volt a mindaddig teljesen fehér Mississippi Egyetem első afrikai amerikai hallgatója. A fehér szupremacisták fellázadtak a felvétele ellen: autókat gyújtottak fel, épületeket rongáltak meg, és kövekkel, téglákkal, fegyverekkel szövetségi ügynökökre és az USA hadseregének katonáira támadtak. Miután az erőszak elült, sok fehér diák kerülte, jó néhány pedig zaklatta Meredith-t. Az aktivista ma kilencven éves, és számos könyv szerzője.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„James Meredith and the March against Fear”, National Archives, https://www.archives.gov/research/african-americans/black-power/sncc/march-against-fear.

Kiemelt kép: James Meredith a Mississippi Egyetem órájára tart két szövetségi rendőr társaságában (Rendelkezésünkre bocsátotta a Kongresszusi Könyvtár Nyomat és Fénykép Osztályának U.S. News & World Report magazingyűjteménye)