1972. június 11.: Tüntetés az eugenikai törvénymódosítási tervezet ellen Tokióban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1972. június 11-én Tokióban felvonuló nők tüntettek a japán parlament elé terjesztett eugenikai törvénymódosítási tervezet ellen. A program keretében több ezer embert – főként nőket és lányokat, köztük sok fogyatékkal élőt – kényszersterilizáltak.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Women’s Liberation in Japan”, Getty Images;
Daniel Hurst, „»They Stole My Life Away«: Women Forcibly Sterilised by Japan Speak Out”, The Guardian, 2018. április 3.

 

Kiemelt kép: Az eugenikai törvény ellen tiltakozók felvonulása, „élő babát szeretnék szülni” feliratú transzparenssel (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)