1937. június 17.: A szovjet titkosrendőrség letartóztatja Katia Landaut

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1937. június 17-én a szovjet titkosrendőrség, az NKVD (Belügyi Népbiztosság) letartóztatta Katia Landau osztrák antifasisztát, aki férjével együtt Spanyolországba utazott, hogy a nacionalisták ellen harcoljon a polgárháborúban. Landaut brutális kínzásokkal próbálták rávenni, hogy ismerje be, titkos ügynök vagy ellenforradalmár.

Miután Landau megtudta, hogy férje eltűnt, éhségsztrájkba kezdett. Szolidaritásból ötszáz másik nő csatlakozott hozzá. Amikor a munkásszervezetek külföldi képviselői a börtönbe látogattak, a nők – akiket a Spanyol Kommunista Párt (Partido Comunista de España, PCE) egytől egyik „fasiszta ügynöknek” minősített – a népszerű szocialista himnusz, az „Internacionálé” éneklésével fogadták őket.

Landau férjét a PCE emberei meggyilkolták, Katia azonban túlélte a háborút, Mexikóba költözött, ahol a kilencvenet is betöltötte.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Katia Landau, „Stalinism in Spain (1938)”, Revolutionary History 1, no. 2 (1988. nyár).

Kiemelt kép: Katia Landau (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)