1948. július 13: Törvénybe iktatják az eugenika védelmét Japánban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1948. július 13-án Japánban törvénybe iktatták az eugenika védelmét. A Szocialista Párt által benyújtott törvényjavaslat legalizálta az abortuszt és a fogamzásgátlás bizonyos módjait, fő intézkedése azonban a fogyatékkal élő emberek sterilizálásának széles körű kibővítése volt, a vélelmezetten „rossz minőségű” gyermekek születésének megelőzése érdekében.

A következő ötven év folyamán közel 17 ezer embert kényszersterilizáltak, főként nőket és lányokat (köztük kilencéveseket is). További 8 ezret sterilizáltak „beleegyezésükkel” – a valóságban azonban az érintettek alighanem a hatóságok nyomására járultak hozzá ehhez. A sterilizáltak közül sokaknál diagnosztizáltak mentális egészségi problémákat vagy olyanokat, mint az „örökletes gyengeelméjűség”. Közel hatvanezer nőn végeztek abortuszt, állítólag „örökletes” betegségek miatt.

A törvényt csak 1996-ban vonták vissza, és 2019-ben csekély kártérítést fizettek a túlélő áldozatoknak. Bár az utóbbi időben az eugenika a szélsőjobboldalhoz kapcsolható, a múltban baloldali személyiségek is támogatták.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Justin McCurry, „Japan Apologises to Victims of Forced Sterilisation”, The Guardian, 2019. április 24.;
Daniel Hurst, „Victims of Forced Sterilisation in Japan to Receive Compensation and Apology”, The Guardian, 2019. március 18.;
Andrew Gordon, szerk., Postwar Japan as History (Berkeley: University of California Press, 1993), 306;
Yoshio Sugimoto, An Introduction to Japanese Society (Cambridge: Cambridge University Press, 2014), 167;
Masae Kato, Women’s Rights? The Politics of Eugenic Abortion in Modern Japan (Amsterdam: Amsterdam University Press, 2009), 243.

Kiemelt kép: Tiltakozás az eugenikai törvény ellen (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)