1969. július 18.: Egyesült Front a Fasizmus Ellen

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1969. július 18-án a kaliforniai Oaklandben a Fekete Párducok (Black Panthers) közös konferenciát tartottak a fehér antirasszista Fiatal Hazafiak Szervezetével (Young Patriots Organization) és a Fiatal Urak (Young Lords) nevű Puerto Ricó-i radikális csoporttal.

A Fiatal Hazafiak csoportját szegény, főként az Appalachia régióból származó, Chicagóban élő migránsok alkották. Bár ellenezték a rasszizmust, kezdetben a Konföderáció zászlóját lobogtatták, amelyről azt hitték, hogy a lázadás jelképe. A színes bőrű közösségekkel folytatott munka során megváltak a zászlótól, mint a fehér felsőbbrendűség jóvátehetetlen szimbólumától.

Mielőtt a rendőrség meggyilkolta volna, Fred Hampton, a Fekete Párducok vezetője kulcsszerepet játszott a kapcsolatok kiépítésében a Fiatal Hazafiakkal és más, fehér munkásosztálybeli fiatalokat tömörítő csoportokkal.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
William „Preacherman” Fesperman, „Young Patriots at the United Front Against Fascism Conference, 1969” (beszéd), 1969. július 18–21., https://libcom.org/history/young-patriots-united-front-against-fascism-conference-1969;
James Tracy, „Revolutionary Hillbilly: An Interview with Hy Thurman of the Young Patriots Association” (blog), https://bit.ly/46QPEZ3.

Kiemelt kép: A Fekete Párducok és a Fiatal Hazafiak az oaklandi konferencián (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)