1932. július 28.: Első világháborús veteránok tiltakozása Washingtonban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1932. július 28-án, amikor az első világháborús veteránok a megígért háborús jutalmukat követelve felvonultak, az Egyesült Államok kormánya tankokkal, szuronyokkal, könnygázzal és szablyákkal felszerelt hadsereget küldött rájuk és családtagjaikra. Az összecsapásokban hárman meghaltak.

A jutalmak kifizetése 1945-ben lett volna esedékes, ám a nagy gazdasági világválság kitörése után sok veterán nincstelenné vált, és úgy döntött, korábban igényli járandósága kifizetését. Mintegy huszonötezer fekete és fehér veterán – a „Jutalom-hadsereg” (Bonus Army) – tábort vert Washington DC-ben. George Patton polgármester, akinek életét korábban az egyik tiltakozó mentette meg, azt tanácsolta csapatainak, hogy sok tüntetőt döfjenek le és öljenek meg szuronyukkal, „abból majd tanulnak”. Az akció másik két felelős tisztje Douglas MacArthur tábornok és Dwight D. Eisenhower tábornok volt. Az akcióban két veterán és egy tizenegy hetes csecsemő vesztette életét, egy nyolcéves fiú az egyik szemére megvakult, és több ezer tüntető megsebesült.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Mickey Z, „The Bonus Army”, Zinn Education Project;
„July 28, 1932: Bonus Army Attacked”, Zinn Education Project;
Andrew Glass, „Bonus Army Expelled”, Politico, 2015. július 28.

Kiemelt kép: A rendőrség megpróbálja felszámolni a Jutalom Hadsereg sátortáborát 1932. július 28-án (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)