2017. augusztus 26.: Meghal Negro Matapacos

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 2017. augusztus 26-án végelgyengülésben meghalt Negro Matapacos („Fekete Zsaruölő”), a híres santiagói kóbor kutya, amely 2010-től számtalan chilei diáktüntetésen részt vett. 2011-ben a katonai diktatúra bukása óta nem látott méretű társadalmi mozgalom indult az ingyenes oktatásért és az oktatási rendszer neoliberális reformja ellen. Negro Matapacos ekkoriban minden tüntetésen megjelent, dacolt a könnygázzal és a vízágyúkkal, és mindig csak a rohamrendőröket ugatta vagy támadta meg, a diákokat és a tüntetőket sohasem. Később is időről időre felbukkant a tüntetéseken, és egyetemi kampuszokon töltötte idejét, ahol az erőszakos hatalommal szembeni ellenállás szimbólumaként a diák- és radikális mozgalmak kedvence lett.

Élete utolsó napjait pihenéssel töltötte azoknál, akik befogadták és közösségi finanszírozással gondoskodtak állatorvosi ellátásáról. Halála után öröksége dalokban, utcai falfestményekben, egy díjnyertes dokumentumfilmben és mindazok emlékeiben él tovább, akik ismerték.

 

Források:
Belén Armand, Murió el legendario „Negro Matapacos”, 2017. augusztus 27., http://www.laizquierdadiario.cl/Murio-el-legendario-Negro-Matapacos;
Egy egykori santiagói diákaktivista, R [teljes név megváltoztatva] személyes visszaemlékezései, 2018. október 9-i e-mail

Kiemelt kép: Negro Matapacos (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)