1979. augusztus 30.: Öngyilkos lesz Jean Seberg

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1979. augusztus 30-án öngyilkos lett Jean Seberg ünnepelt színésznő, a Fekete Párducok (Black Panthers) támogatója az FBI zaklatási kampánya nyomán – amely kilenc évvel korábban már koraszülött csecsemőjének tragikus elvesztését eredményezte. Seberg jelentős anyagi támogatást nyújtott a Nemzeti Társaság a Színes Bőrű Emberek Előrejutásáért (National Association for the Advancement of Colored People, NAACP) nevű szervezetnek, az amerikai őslakos oktatási csoportoknak, valamint a Fekete Párducoknak, egyebek között az iskolások ingyenes reggeli étkeztetési programjához.

FBI-feljegyzés Jean Sebergről (Szövetségi Nyomozó Iroda / Wikimedia Commons)

Az FBI radikális mozgalmak ellen irányuló COINTELPRO műveletének részeként már egy ideje lehallgatták Seberg telefonját. Amikor megtudták, hogy Seberg terhes, J. Edgar Hoover FBI-igazgató felügyelete alatt az ügynökség előállt egy hamis történettel, amely szerint a gyermek apja egy prominens Fekete Párduc, nem pedig Seberg férje. A történetet először Joyce Haber, a Los Angeles Times pletykarovatának vezetője hozta le, majd mintegy száz másik újság átvette, később pedig még szélesebb körben elterjedt. A hír közzététele után néhány héttel Seberg túladagolta magát altatókkal, és ezt követően koraszülött gyermeket hozott világra, aki két nappal később meghalt. Lánya temetésén Seberg kinyitotta a koporsót, hogy bizonyítsa, a történet hazugság volt, és a férje a baba apja. A közeli ismerősei szerint ez az eset egy lefelé tartó spirált indított el, amely Seberg öngyilkosságához vezetett.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Jean Seberg: Screen Icon and Black Panther Supporter”, libcom.org, 2007. július 12., https://libcom.org/library/jean-seberg-screen-icon-black-panther-supporter;
Allan M. Jalon, „A Faulty Tip, a Ruined Life and Hindsight”, Los Angeles Times, 2002. április 14.;
Sara Jordan-Heintz, „Jean Seberg Would Have Turned 80 This Week”, Times-Republican, 2018. november 11.

Kiemelt kép: Jean Seberg (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)