1960. szeptember 14.: USA-támogatta puccs Patrice Lumumba ellen

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1960. szeptember 14-én az USA által támogatott puccsot hajtottak végre Kongóban az ország történetének első demokratikusan megválasztott miniszterelnöke, Patrice Lumumba szocialista függetlenségi vezető ellen. A CIA eredetileg azt tervezte, hogy meggyilkolja – az egyik terv az volt, hogy a fogkrémjét mérgezik meg –, de végül inkább letartóztatták, megverték, megkínozták, majd lelőtték. Ezután a Kongót korábban irányító belga hatóságok katonái kiásták a holttestet, feldarabolták, kénsavban feloldották, a csontokat pedig felőrölték és szétszórták.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Larry Devlin, Chief of Station, Congo: Fighting the Cold War in a Hot Zone (New York: Public Affairs, 2007);
Agence France-Presse, „Apology for Lumumba Killing”, The New York Times, 2002. február 6.;
„Memorandum for the Record”, National Security Archive, 1972. február 14.

Kiemelt kép: Patrice Lumumba (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)