1763. szeptember 20.: Kivégzik Gabriela Silang filippína gyarmatellenes vezetőt

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1763. szeptember 20-án a spanyol hatóságok kivégezték Gabriela Silang filippína forradalmi gyarmatellenes vezetőt. Az előző héten Silang megpróbálta megostromolni Vigan városát, de visszaszorult Abrába, ahol később elfogták. Silangot és katonáit Vigan központi terén akasztották fel.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Anne Commire és Deborah Klezmer, Women in World History: A Biographical Encyclopedia (Waterford, CT: Yorkin Publications, 2002).

Kiemelt kép: Gabriela Silang (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)