1970. október 13.: Az FBI letartóztatja Angela Davist

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1970. október 13-án az FBI New Yorkban letartóztatta Angela Davist, a huszonhat éves fekete kommunistát. Davis azt követően menekült el Kaliforniából, hogy augusztusban elfogatóparancsot adtak ki ellene egy börtönből történő szöktetési kísérlet kapcsán. Az FBI hírhedt igazgatója, J. Edgar Hoover az FBI tíz legkeresettebb szökevényének listájára tette Davist, letartóztatásakor pedig Richard Nixon elnök gratulált az FBI-nak „a veszélyes terrorista elfogásához”. Davist végül minden vád alól felmentették.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Linda Charlton, „FBI Seizes Angela Davis in Motel Here”, The New York Times, 1970. október 14.;
Sean Peterson, „Angela Davis and the Marin County Courthouse Incident”, Black Power in American History.

Kiemelt kép: Angela Davis körözési plakátja (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)