1964. október 15.: Wilson lesz az új brit miniszterelnök

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1964. október 15-én Harold Wilson, a Munkáspárt (Labour) vezetője lett a brit miniszterelnök, miután pártja győzelmet aratott az általános választáson. Hivatalba lépése után Wilson brit csapatokat küldött Ománba, hogy megvédjék Szaid bin Tajmur szultán középkori báburalmát a népfelkeléssel szemben. Omán egyike volt annak a néhány országnak, ahol a rabszolgaság továbbra is törvényes volt – ezzel szemben a rádiót, a kerékpárt, a futballt, a napszemüveget és a nadrágot törvény tiltotta. Az országban három iskola és egyetlen kórház működött; a csecsemőhalandóság meghaladta a 30%-ot. Szaid uralmát évekig a britek támogatták, és a munkáspárti kormány sem lógott ki a sorból: civileket mészároltatott le, kutakat mérgeztetett meg, falvakat gyújtatott fel, lázadókat kínoztatott meg, és jószágokat lövetett le.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Ian Cobain, „Britain’s Secret Wars”, The Guardian, 2016. szeptember 8.;
„Politics in America”, Congressional Quarterly (1969), 53; „Oman – Mortality rate”, Index Mundi.

Kiemelt kép: A Különleges Légi Szolgálat (Special Air Service, SAS) Ománban 1957-ben (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)