1954. szeptember 15.: Beidézik a spanyol polgárháború antifasiszta önkénteseit

Ezen a napon, 1954. szeptember 15-én az Abraham Lincoln dandárban – a spanyol polgárháború antifasiszta önkénteseinek dandárjában – szolgált egyesült államokbeli veteránokat a Felforgató Tevékenységeket Ellenőrző Bizottság (Subversive Activities Control Board, SACB) elé idézték, hogy megállapítsák, felforgató szervezetnek minősítsék-e a dandárt. A dandár egyik tagja, Crawford Morgan a következőket mondta:

Néger lévén, meg mindazok alapján, amit ebben az országban le kellett nyelnem, elég jó elképzelésem volt arról, hogy mi a fasizmus, és nem kértem belőle. Lehetőséget kaptam, hogy golyókkal harcoljak ellene, úgyhogy elmentem, és golyókkal harcoltam ellene. Ha újra lehetőséget kapok, hogy golyókkal harcoljak ellene, akkor újra golyókkal fogok harcolni ellene… Úgy éreztem, ha nem verjük szét Francót, és nem állítjuk ott meg a fasizmust, akkor a világ nagy részére átterjed. Mármost a fehér embereknek elég rossz fasizmusban élni – azoknak a fehér embereknek, akik szeretik a szabadságot és a demokráciát. De a négerek nem tudnának benne élni. Kiirtanák őket… Attól fogva, hogy megérkeztem Spanyolországba, emberi lénynek, férfinak éreztem magam. Az emberek nem gyűlölettel tekintettek rám, amiért fekete vagyok, és nem utasítottak el innen vagy onnan, mert fekete vagyok. Úgy bántak velem, ahogy az összes többi emberrel. És amikor az ember már elég régóta van a világon, és rosszabbul bántak vele, mint ahogy sokan a kutyájukkal bánnak, akkor igen jó érzés elmenni valahová, és embernek érezni magát.

 

Címlapkép: Crawford Morgan (A fotót rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)

Forrás: Crawford Morgan, „Excerpts of Congressional Testimony”, Abraham Lincoln Brigade Archives, https://tinyurl.com/y7s2mdcc