1974. szeptember 18.: Meghal Flora Sanhueza Rebolledo

Ezen a napon, 1974. szeptember 18-án, az Augusto Pinochet tábornok jobboldali rezsimjétől elszenvedett kínzások következtében hatvanhárom éves korában meghalt Flora Sanhueza Rebolledo chilei tanár és forradalmár.

Flora 1935-ben Spanyolországba utazott, és részt vett a polgárháború alatti társadalmi forradalomban. A fasiszta győzelem után Franciaországba menekült, ahol 1942-ig politikai fogolyként internálták. Ezután visszatért Chilébe, és a század eleji munkásosztálybeli kulturális egyesületek mintájára Iquiquében megalapította a Louise Michel Libertárius Athanaeumot (Ateneo Libertario Luisa Michel), szövőnők számára. Mivel ez Gabriel González Videla diktatúrája alatt, az anarchisták és a kommunisták fasiszta üldöztetése idején történt, munkájának nagy részét illegalitásban végezte. 1953-ban az Ateneo megnyitotta kapuit a dolgozó nők gyermekei előtt, és nevét Louise Michel Libertárius Iskolára (Escuela Libertaria Luisa Michel) változtatta. A csúcson több mint hetven állandó diákja volt, de 1957-ben bezárt.

Florát a Pinochet-puccsot követően letartóztatták és megkínozták. Ezután házi őrizetbe helyezték, ahol belehalt az elszenvedett sérülésekbe.

 

Forrás: Victoria Aldunate Morales, „En Memoria de Flora Sanhueza Rebolledo: »Ni dios ni patron ni marido«”, El Desconcierto, 2018. május 7.

Kiemelt kép: Flora Sanhueza Rebolledo (A fotót rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)