1939. október 4.: Olasz bevándorlókat tartóztatnak le Kanadában

Ezen a napon, 1939. október 4-én Kanada új, háborús intézkedésekről szóló törvénye alapján letartóztattak négy olasz bevándorló anarchistát, Arthur Bortolottit (aki Attilio Bortolotti és Arthur Bartell néven is ismert), Ruggero Benvenutit, Ernest Gavát (helyette más források a kubai Marco Joachimot nevezik meg) és Vittorio Valopit antifasiszta „felforgató irodalom” birtoklásáért, valamint Bortolotti esetében egy ravasz nélküli kézifegyver birtoklásáért. Mussolini fasiszta Olaszországába történő kitoloncolással fenyegették meg őket – ami gyakorlatilag halálbüntetéssel ért volna fel.

A csoport szerencséjére segítségükre sietett Emma Goldman, a híres anarchista: támogatóbizottságot szervezett, hogy a szabadon bocsátásuk érdekében nyomást gyakoroljon az illetékesekre, és pénzt gyűjtsön a jogi védelmükre. Goldman egy progresszív ügyvédhez fordult, aki közismerten kiállt a munkások mellett. Az ügyvéd Bortolotti kivételével mindannyiukat kiszabadította két-három hét alatt. Bortolotti magára vállalta a terhet, és kitartott amellett, hogy egyedül ő a felelős.

Bortolottit három és fél hónappal később óvadék ellenében szabadon engedték, majd 1940. február 13-án (néhány nappal Goldman agyvérzése előtt) kitoloncolásra ítélték. Az ítéletet még Goldman májusi halála előtt hatályon kívül helyezték.

 

Források:

Paul Avrich, Anarchist Voices: An Oral History of Anarchism in America (Oakland: AK Press, 2005), 175–88;
Attilio Bortolotti and Rossella Di Leo, „Between Canada and the USA: A Tale of Immigrants and Anarchists”, Bollettino Archivio G. Pinelli 24 (2004. december), https://www.katesharpleylibrary.net/8pk1h4;
Vivian Gornick, Emma Goldman: Revolution as a Way of Life (New Haven, CT: Yale University Press, 2011), 137–38.

Kiemelt kép: Arthur (Attilio) Bortolotti (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)