1976. október 6.: A Thammasat egyetemi mészárlás

Ezen a napon, 1976. október 6-án zajlott le Thaiföldön a Thammasat egyetemi mészárlás (más néven az „október 6-i események”), amikor az állami erők és a szélsőjobboldali royalista csőcselék megtámadta a diáktüntetőket, azt követően, hogy az ország különböző egyetemeiről érkezett négy-öt ezer hallgató már bő egy hete tüntetett Thanom Kittikachorn egykori katonai diktátor Szingapúrból való visszatérése ellen.

A munkások, parasztok és diákok ekkor már évek óta küzdöttek a demokráciáért, a társadalmi igazságosságért, sőt egyes esetekben magának a kapitalizmusnak a felszámolásáért. A thai uralkodó osztály páratlan brutalitással válaszolt, majd a szabadságért küzdők megcsonkított holttestén átgázolva új diktatúrát épített ki. Több tucat tüntetőt öltek meg: sokukat fákra akasztották fel, majd botokkal és székekkel verték őket.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:

Michael Peel, „Students Defy Thai Rulers to Mark Thammasat University Massacre”, Financial Times, 2016. október 4.;
„Thailand 1976 Massacre Anniversary: Lynching Photo Both Dark Mark and Blind Spot for Thais”, Indian Express, 2019. december 11.

Kiemelt kép: Rendőrök őrzik a baloldali thaiföldi diákokat a Thammasat Egyetem focipályáján, a thaiföldi Bangkokban 1976. október 6-án (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)