1970. október 8.: Bomba robban a brit főügyész otthonánál

Ezen a napon, 1970. október 8-án bomba robbant Peter Rawlinson – az Egyesült Királyság főügyészének, a Konzervatív Párt tagjának – házánál London Chelsea negyedében, néhány héten belül már a második alkalommal. A bombát a Dühös Brigád (Angry Brigade) nevű városi gerillacsoport helyezte el, tiltakozásul a munkásmozgalommal és az ír polgárjogi mozgalommal szemben alkalmazott, egyre elnyomóbb állami taktikák ellen. Ahogy a brigád összes robbantása esetében, itt is ügyeltek arra, hogy ne legyenek sérültek. A csoport közleményében ez állt:

Nem vagyunk zsoldosok.
Anyagi javakat támadunk, nem embereket.
[Robert] Carr [munkaügyi miniszter], Rawlinson és [John] Waldron [rendőrfőnök] egytől egyig halott lenne, ha úgy akartuk volna.
A fasiszták és a kormány ügynökei az egyetlenek, akik megtámadják a lakosságot… Kezdünk visszavágni, és a háborút a megszervezett munkásosztály fogja megnyerni, bombákkal.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: The Angry Brigade 1967–1984: Documents and Chronology (London: Elephant Editions, 1985 [1978]), libcom.org