1945. október 9.: A brit Munkáspárt kiáll a spanyol antifasiszták bebörtönzése mellett

Ezen a napon, 1945. október 9-én az Egyesült Királyság munkáspárti (Labour) kormánya kiállt azon döntése mellett, hogy 226 spanyol polgárháborús és náciellenes ellenálló harcost bebörtönzött, és az érintetteket „egy ellenséges félkatonai szervezet aktív tagjainak” nevezte.

A férfiakat korábban Franciaországban internálták, de megszöktek, és csatlakoztak az ellenálláshoz, ám a németek elfogták őket. A „felszabadulás” után összeterelték és az angliai Lancashire-ben található koncentrációs táborba küldték őket.

Az egyik internált, Agustin Soler öngyilkos lett, másokat – például Eustagio Bustost – pedig az őrületbe kergette az üldöztetés.

A fogvatartottak éhségsztrájkja, valamint a nyilvános tiltakozások nyomán a férfiakat egyetlen táborba helyezték át, a lancashare-i Chorley-ba, ahol legalább köztársaságiakként azonosíthatták magukat. Itt 1946 januárjában sztrájkba léptek; a következő hónapokban egy részüket szabadon engedték, másokat deportáltak.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Richard Cleminson, „Spanish Anti-Fascist »Prisoners of War« in Lancashire, 1944–46”, International Journal of Iberian Studies 22, no. 3 (2009. december);
„Spanish Nationals (Detention)”, Hansard 414 cc47-8W, 1945. október 9.

Kiemelt kép: Spanyol köztársaságpárti rabok Chorley-ban (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)