1947. október 10.: Vasutassztrájk Francia Nyugat-Afrikában

Ezen a napon, 1947. október 10-én fekete afrikai vasutasok Francia Nyugat-Afrika négy országára – Szenegálra, Beninre, Elefántcsontpartra és Guineára – kiterjedő sztrájkot indítottak. A munkabeszüntetés a következő év március 19-éig tartott; ekkor a munkások ismét munkába álltak, miután számos engedményt sikerült kicsikarniuk munkáltatóiktól.

A munkaügyi vita során a munkásosztálybeli nők tartották el a családjaikat, és a sztrájk mellett kiálló dalok írásával, valamint a sztrájktörők kigúnyolásával erősítették a közösség összetartását.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: Aurora Muñoz, „French West African Rail Workers Strike for Benefits, 1947–1948”, Global Nonviolent Action Database, 2009. november 12.

 

Kiemelt kép: A dakari vasút (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)