1961. október 17.: A párizsi rendőrség kétszáz algériai tüntetőt mészárol le

Ezen a napon, 1961. október 17-én mintegy kétszáz algériai tüntetőt mészárolt le a rendőrség Párizsban. A mészárlást megelőzően este fél kilenctől hajnali fél hatig kijárási tilalmat rendeltek el az „algériai muszlim munkások”, „francia muszlimok” és „algériai francia muszlimok” számára. A Franciaországtól való függetlenségért küzdő algériai Nemzeti Felszabadítási Front (Front de Libération Nationale, FLN) által meghirdetett tüntetésen harminc-negyvenezren vonultak fel. A rendőrség tizenegyezer különböző nemzetiségű és vallású embert letartóztatott, és több mint kétszáz tüntetőt agyonvert, kirabolt és a Szajnába vetett.

A rendőrfőnök prominens náci kollaboráns volt. A korabeli francia média alig foglalkozott a gyilkosságokkal, és a kormány csak 1998-ban ismerte el az eseményeket – azt állítva, hogy mindössze negyven embert öltek meg.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Tahar Hani, „The Paris Massacre That Time Forgot, 51 Years On”, France 24, 2012. október 17.;
„Le 17 octobre 1961, la réalité d’un massacre face à un mensonge d’Etat”, Le Monde, 2001. október 16.

Kiemelt kép: Letartóztatott tüntetők (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)