1920. október 19.: Letartóztatják Sylvia Pankhurstöt

Ezen a napon, 1920. október 19-én Londonban letartóztatták Sylvia Pankhurstöt, és a birodalom védelméről szóló 1914-es törvény 42. rendelete alapján vádat emeltek ellene, amiért két cikk szerkesztésével és a Workers Dreadnought nevű újságban történő közzétételével zendülést kísérelt meg kirobbantani a haditengerészetnél.

Az „Elégedetlenség az alsó fedélzeten” (Discontent on the Lower Deck) című cikk egy Springhill nevű fiatal tengerész S.000 (Gunner) álnéven publikált levelén alapult; a rasszizmussal foglalkozó „A sárga veszedelem és a dokkmunkások” (The Yellow Peril and the Dockers) című cikket pedig Claude McKay írta Leon Lopez álnéven. Az utóbbi cikk – alig néhány hónappal az SS Jolly George sikeres, május 10-i bojkottja után – arra szólította fel a dokkmunkásokat, hogy ne rakodjanak be olyan hajókat, amelyek fegyvereket szállítanak a kommunistaellenes erőknek.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: Edward Crouse, „Upheld by Force: Sylvia Pankhurst’s Sedition of 1920” (diplomamunka, Columbia University, 2018. április 4.).

 

Kiemelt kép: Sylvia Pankhurst (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)