1972. október 22.: Megalakul a kanadai SORWUC szakszervezet

Ezen a napon, 1972. október 22-én a kanadai Vancouverben feministák megalapították a Kanadai Szolgáltató, Irodai és Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezetét (Service, Office and Retail Workers’ Union of Canada, SORWUC), hogy képviseljék a marginalizált, alacsony fizetésű, túlnyomórészt nőket foglalkoztató ágazatokban dolgozó munkavállalókat, akik nem jelentettek prioritást a nagyvállalati szakszervezetek számára.

Egyetlen szakszervezeti tisztségviselő sem keresett többet a SORWUC-szerződésekben szereplő legmagasabb bérnél, és az egyszerű tagok közvetlenül döntöttek arról, hogy mi álljon a kollektív szerződéseikben. A szakszervezet elkötelezetten kiállt az őslakos nők, a szexmunkások és az egyedülálló anyák jogai mellett is, kampányolt a bölcsődei ellátásért, és védte az abortuszhoz való jogot. Radikalizmusa miatt a SORWUC mind a főnökök, mind a munkásmozgalom bürokratáinak célkeresztjébe került. 1986-ban feloszlott.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források: Julia Smith, „An »Entirely Different« Kind of Union: The Service, Office, and Retail Workers’ Union of Canada (SORWUC), 1972–1986”, Labour/Le Travail 73 (2014).

Kiemelt kép: A SORWUC sztrájkoló tagjai (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)