1918. október 29.: A német császári flotta tengerészeinek zendülése

Ezen a napon, 1918. október 29-én éjszaka a német haditengerészet tengerészei megtagadták a parancsot, hogy támadást indítsanak a britek ellen az Északi-tengeren. A parancsot ötször adták ki, de a tengerészek minden alkalommal ellenálltak – annak ellenére, hogy ezer zendülőt letartóztattak. A következő éjszakák során a lázadás továbbterjedt, megbénítva a császári flottát, ami forradalomhoz és az első világháború végéhez vezetett. Ez az epizód általában nem kap figyelmet a konfliktus hivatalos narratíváiban.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: Gabriel Kuhn, All Power to the Councils! A Documentary History of the German Revolution of 1918–1919 (Oakland: PM Press, 2012), 3.

Kiemelt kép: Tengerészek tüntetése Kielben (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)