1944. október 30.: Szaloniki felszabadul a náci megszállás alól

Ezen a napon, 1944. október 30-án a baloldali Görög Népi Felszabadító Hadsereg (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, ELASZ) felszabadította Szalonikit a náci megszállás alól. Hajnalban az ELASZ néhány egysége megakadályozta, hogy a nácik erőműveket és élelmiszergyárakat robbantsanak fel, más egységek pedig a visszavonuló német csapatokat támadták. Délután 2 órára a felszabadítás befejeződött, és a partizánok elkezdtek felvonulni az utcákon. Ezután a lakosság összegyűlt, és képviselőket választott, hogy önkormányzatot állítson fel. A város a következő év februárjáig a helyi közösség irányítása alatt maradt, ekkor azonban a jobboldali görög állam átvette az irányítást. A megszállás során Szaloniki teljes lakosságának 10 százalékát, zsidó lakosságának 96 százalékát és iparának 90 százalékát veszítette el.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Annette B. Fromm, „Hispanic Culture in Exile: Sephardic Life in the Ottoman Balkans”, in Zion Zohar, szerk., Sephardic and Mizrahi Jewry: From the Golden Age of Spain to Modern Times (New York: New York University Press, 2005), 162;
Evangelos Kofos, „The Impact of the Macedonian Question on Civil Conflict in Greece, 1943–1949”, in John O. Iatrides és Linda Wrigley, szerk., Greece at the Crossroads: The Civil War and Its Legacy (University Park: Pennsylvania State University Press, 1995), 288.

Kiemelt kép: Partizánok Görögországban (Rendelkezésünkre bocsátotta a Diplomáciai és Történeti Levéltár Fotókiállítása (Φωτογραφική έκθεση υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου) / Wikimedia Commons CC by SA 2.0)