1916. november 5.: Megölik a Világ Ipari Munkásainak öt tagját

Ezen a napon, 1916. november 5-én a rendőrség és a főnökök által felbérelt verőlegények a Világ Ipari Munkásai (Industrial Workers of the World, IWW) szakszervezet legalább öt tagját megölték, miután háromszáz IWW-tag érkezett két gőzhajón Seattle-ből a Washington állambeli Everettbe, hogy támogassa a sztrájkoló munkásokat és a szólásszabadságot.

Az egyik gőzhajó, a Verona, amely több mint kétszáz IWW-tagot szállított, bejutott az everetti kikötőbe, ahol rendőrökből és szakszervezet-ellenes önbíráskodókból álló, több mint kétszáz fős tömeg várta. Don McRae seriff kérdésére, hogy ki a vezető, az IWW-tagok azt felelték: „Mindannyian vezetők vagyunk!” A következő pillanatban sűrű golyózápor zúdult a hajóra, amelyen nem IWW-tagok és a legénység tagjai is tartózkodtak; az önbíráskodók véletlenül két társukat is lelőtték hátulról. A zűrzavarban a gőzhajó irányt váltott, és visszaindult Seattle-be, majd a Calistának is ezt tanácsolta. Amikor visszaértek Seattle-be, hetvennégy IWW-tagot tartóztattak le és állítottak bíróság elé. Hat hónappal később mindegyiküket felmentették, ami jelentős győzelem volt a szakszervezet számára.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Margaret Riddle, „Everett Massacre (1916)”, History Link, 2011. december 18.;
Walt Crowley, „Five IWW Members and Two Deputies Die in Gunbattle Dubbed the Everett Massacre on November 5, 1916”, History Link, 2003. március 1.

 

 

Kiemelt kép: A Washington állambeli Everett börtönében fogva tartott rabok (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)