1948. november 11.: Győzelemmel zárul a sörgyári dolgozók vadsztrájkja New Yorkban

Ezen a napon, 1948. november 11-én győzelemmel ért véget a sörgyári dolgozók egy hónapos vadsztrájkja New Yorkban, amelynek során a tiltakozók a sofőrök rendkívül szoros menetrendjének eltörlését követelték, mivel az nem hagyott elég időt a járművek be- és kirakodására. Miután öt kisebb sörgyár engedett a követeléseknek, háromezer, másutt dolgozó sztrájkoló tömeggyűlést tartott, és abban állapodott meg, hogy a sztrájkot éjfélkor befejezik, másnap pedig ismét munkába állnak.

A főnökök emellett kénytelenek voltak ejteni az Egyesült Sörgyári Dolgozókkal (United Brewery Workers) szembeni, több millió dolláros keresetüket, mivel a szakszervezet amúgy is elítélte a sztrájkot, és először utasítással, majd manipulációval próbálta rávenni a dolgozókat, hogy álljanak ismét munkába. Edward Hughlettet, a szakszervezet egyik tisztviselőjét olyan hangosan kifütyülték, amikor megpróbált felszólalni a gyűlésen, hogy kétszer is kénytelen volt átadni a mikrofont. A The New York Times beszámolója szerint „a nemzetközi szakszervezet tisztviselőjével szembeni ellenségeskedés olyan méreteket öltött, hogy hat egyenruhás járőr rohant ki egy oldalsó helyiségből, hogy megvédjék.”

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: A.H. Raskin, „Beer Flows Again as Strike Is Ended”, The New York Times, 1948. november 12., 1, 4.

Kiemelt kép: A Schaefer sörgyár dolgozói a szintén győzelemmel zárult 1949-es sztrájk után (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)