1915. november 19.: Kivégzik Joe Hillt

Ezen a napon, 1915. november 19-én kivégzőosztag végzett Joe Hill dalszerzővel, a Világ Ipari Munkásai (Industrial Workers of the World, IWW) szakszervezet svéd-amerikai tagjával egy élelmiszerbolt tulajdonosának és fiának a megöléséért. Hillnek semmiféle indítéka nem volt a kettős gyilkosságra, ráadásul egyetlen közvetlen bizonyíték sem támasztotta alá Hill bűnösségét. A legtöbb történész úgy véli, hogy a bűntényt nem Hill követte el; szakszervezeti tagságát azonban többször megemlítették a tárgyalás során.

Élete folyamán Hill sok dalt írt, egyebek között a „There Is Power in a Union” (A szakszervezetben az erő), a „Casey Jones—the Union Scab” (Casey Jones, a sztrájktörő) és a „The Preacher and the Slave” (A prédikátor és a rabszolga) című dalokat; utóbbiban szerepelt először a vágyálom jelentésű „pie in the sky” kifejezés.

Az IWW vezetőjének, Big Bill Haywoodnak küldött utolsó levelében Hill ezt írta: „Viszlát, Bill! Rendíthetetlen lázadóként halok meg. Ne pazaroljátok az időt gyászra. Szerveződjetek!”

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„1915: The Murder of Joe Hill”, libcom.org;
William M. Adler, The Man Who Never Died: The Life, Times and Legacy of Joe Hill, American Labour Icon (London: Bloomsbury Publishing, 2011).

Kiemelt kép: Joe Hill (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)