1969. november 20.: Az Alcatraz-sziget elfoglalása

Ezen a napon, 1969. november 20-án hetvennyolc amerikai őslakos foglalta el az Alcatraz-szigetet. Szélesebb körű jogokat követeltek, egyebek között egy amerikai őslakos egyetemet. A szigetfoglalók tanácsot választottak, iskolát létesítettek, és elosztották maguk között a feladatokat; minden lényeges döntésről szavaztak. 1971 júniusáig tartottak ki; ekkor a hatóságok eltávolították a szigetről a tiltakozókat – anélkül, hogy bármelyik követelésüket teljesítették volna. Az akció azonban, amelyről világszerte beszámolt a sajtó, lendületet adott az amerikai őslakosok aktivizmusának új hullámához.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: „Nov. 20, 1969: Alcatraz Occupation”, Zinn Education Project, https://www.zinnedproject.org/news/tdih/alcatraz-occupation.

Kiemelt kép: Az őslakosok által elfoglalt Alcatraz-sziget (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)