1995. november 24.: Általános sztrájk a francia nyugdíjreform ellen

Ezen a napon, 1995. november 24-én a francia munkavállalók tömeges általános sztrájkot indítottak a jóléti és nyugdíjreformok ellen.

Októberben mozgalom alakult Alain Juppé miniszerelnök jobboldali kormányának azon intézkedései ellen, amelyek megpróbálták Franciaország költségvetési hiányát az Európai Unió maastrichti szerződésében előírt 3 százalékos plafon alá szorítani. A két legvitatottabb javaslat a közszférabeli nyugdíjak csökkentése és a nyugdíjkorhatár 60 évre emelése volt. Egyes sémák lehetővé tették a munkavállalók számára, hogy ötven vagy ötvenöt éves korban nyugdíjba mehessenek.

Óriási sztrájkok sújtották a közlekedési, a közműszolgáltatási, a bányászati, a banki, a biztosítási és a postai szektort, miközben a tiltakozók országszerte összecsaptak a rendőrökkel. Decemberre a kormány kénytelen volt elvetni a nyugdíjreform terveit.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Sam Lowry, „The French Pensions Strike, 1995”, libcom.org, 2007. április 12.;
Dong Shin You, „French Public Sectors Strike against the Juppe Plan 1995”, Global Nonviolent Action Database;
Martin Schludi, The Reform of Bismarckian Pension Systems: A Comparison of Pension Politics in Austria, France, Germany, Italy and Sweden (Amsterdam: Amsterdam University Press, 2005), 200–4;
Glenn Hubbard és Tim Kane, Balance: The Economics of Great Powers From Ancient Rome to Modern America (New York: Simon & Schuster, 2013), 204.

Kiemelt kép: A nyugdíjreformra (Juppé-tervre) nemet mondó tiltakozók (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)