2006. december 7.: Háromezer munkásnő indít sztrájkhullámot Egyiptomban

Ezen a napon, 2006. december 7-én az egyiptomi El-Mahalla El-Kubrában működő Misr Helwan fonó- és szövőipari vállalat háromezer nő dolgozója szüntette be a munkát, miután nem fizették ki nekik a megígért bónuszt. A tiltakozó nők végigvonultak az üzemen, és azt skandálták: „Hol vannak a férfiak? Itt vannak a nők!” – arra buzdítva a férfiakat, hogy csatlakozzanak a sztrájkhoz, ha nem akarnak szégyenben maradni.

Miközben több ezer munkás gyűlt össze egy közeli téren, hetvenen a gyárban maradtak, hogy az épület elfoglalásával akadályozzák meg a termelés újraindítását. Ellenálltak az épület kiürítésére kivezényelt rohamrendőröknek, egészen addig, amíg a tiltakozás negyedik napján a kormány beismerte vereségét, vállalta, hogy kifizeti a bónuszt, és ígéretet tett, hogy nem privatizálják az üzemet. A sztrájk országszerte munkabeszüntetési hullámot indított el.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: „Egyptian Textile Workers Confront the New Economic Order”, Middle East Research and Information Project

Kiemelt kép: Tiltakozók El-Mahalla El-Kubrában (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)