1949. december 8.: Dokkmunkások bojkottja a gyarmati háború ellen

Ezen a napon, 1949. december 8-án a franciaországi dokkmunkások értekezletén megállapodtak abban, hogy a kikötőkben megakadályozzák minden Indokínába szánt rakomány elindítását a térségben zajló gyarmati háború ideje alatt. Franciaország 1946 óta viselt hadat a vietnámi gyarmatellenes mozgalommal, és a viszály átterjedt a szomszédos francia protektorátusokra, Kambodzsára és Laoszra is.

Marseille, Sète, Nizza, Port-de-Bouc, Port-Saint-Louis, Port-Vendres és Toulon földközi-tengeri kikötőit egytől egyig lezárták. A lépés előzményeként a dokkmunkások az előző hónapban megtagadták két Indokínába tartó hajó, a Montbeliard és a Cap Tourane berakodását.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
„Marseille Dockers Refuse to Load Arms Headed to Saudi Arabia”, libcom.org, 2019. június 18.

Kiemelt kép: A Cap Tourane (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)