1984. december 10.: Jótékonysági koncert a bányabezárások ellen

Ezen a napon, 1984. december 10-én az A Leszbikusok és Melegek Támogatják a Bányászokat (Lesbians and Gays Support the Miners, LGSM) nevű szövetség Londonban, a camdeni Electric Ballroomban Pits & Perverts (Aknák és perverzek) címen jótékonysági koncertet szervezett a tömeges bányabezárások ellen több hónapja sztrájkoló bányászok támogatására. A koncerten a Bronski Beat lépett fel, és több mint 5000 font gyűlt össze a dél-walesi sztrájkolóknak.

Az LGSM az előző nyári Pride in London tüntetést követően jött létre, és kezdett el pénzt gyűjteni a bányászközösségeknek – amire azoknak égető szükségük volt, mivel a kormány lényegében megpróbálta kiéheztetni a sztrájkoló szénbányászokat, és így kikényszeríteni, hogy újra munkába álljanak.

A szervezet döntő szerepet játszott abban, hogy Nagy-Britanniában egymásra talált a munkásmozgalom és az LMBT+ mozgalom, és hogy a szakszervezeti mozgalom kiállt az LMBT+ jogok mellett.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Bronski Bash Nets £5,000 for Miners”, Capital Gay, 1984. december 14., 1;
Colin Clews, „1984. Lesbians and Gays Support the Miners. Part One”, Gay in the 80s.

Kiemelt kép: A koncert plakátja (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)