1914. december 14.: Merényletkísérlet Roberto Silva Renard tábornok ellen

Ezen a napon, 1914. december 14-én Antonio Ramón Ramón spanyol anarchista a nyílt utcán hét döféssel leszúrta Roberto Silva Renard tábornokot – a Chile történetének legvéresebb mészárlásáért, a Santa María iskolai mészárlásért felelős katonatisztet. A mészárlásban több mint kétezer ember halt meg: sztrájkoló bányászok, feleségeik és gyermekeik – köztük Ramón Ramón fivére is. Silva Renard túlélte a támadást, de maradandó sérüléseket szerzett. Ramón Ramónt őrizetbe vették, de a munkások nyilvános kampányokat szerveztek a védelmében, és végül csak öt évre börtönözték be.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: „Entre el dolor y la ira. La venganza de Antonio Ramón Ramón”, Viento del Sur.

Kiemelt kép: Antonio Ramón Ramón rendőrségi fényképe (Wikimedia Commons)