1848. december 21.: Ellen és William Craft szökése

Ezen a napon, 1848. december 21-én a rabszolgasorból megszökött Ellen és William Craft gőzhajóra szállt a Georgia állambeli Savannah-ban. Karácsony reggelén érkeztek meg Philadelphiába. A világos bőrű Ellen cilindert és nyakkendőt öltve fehér rabszolgatartónak álcázta magát, William pedig a rabszolgájának.

A szökevény rabszolgákról szóló 1850-es törvény elfogadása után az északra szökött rabszolgákat vissza kellett küldeni délre, ezért a Craft házaspár Angliába menekült, ahol tizenkilenc évig éltek: öt gyerekük született, bekapcsolódtak az abolicionista mozgalomba és a nők választójogáért folytatott harcba, majd a polgárháború után visszatértek az Egyesült Államokba.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Magnus Magnusson, Fakers, Forgers & Phoneys: Famous Scams and Scamps (Edinburgh, SL: Mainstream Publishing, 2006), 231;
Marion Smith Holmes, „The Great Escape from Slavery of Ellen and William Craft”, Smithsonian Magazine, 2020. június 16.

Kiemelt kép: Ellen és William Craft (Rendelkezésünkre bocsátotta a Liberator újság / Wikimedia Commons)