1923. december 27.: Merényletkísérlet a japán koronaherceg ellen

Ezen a napon, 1923. december 27-én Dajszuke Nanba japán forradalmár merényletet próbált végrehajtani a koronaherceg ellen, hogy megbosszulja az állam által meggyilkolt elvtársai, Kótoku Súszui, Ószugi Szakae és Itó Noe halálát. A merényletkísérlet nem járt sikerrel; Nanbát letartóztatták, halálra ítélték, és két nappal később kivégezték.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Philippe Pelletier, „Anarcho-Syndicalism in Japan: 1911 to 1934”, Editions CNT-RP/Nautilus, 2001, https://libcom.org/article/anarcho-syndicalism-japan-1911-1934-philippe-pelletier;
Richard H. Mitchell, „Japan’s Peace Preservation Law of 1925: Its Origins and Significance”, Monumenta Nipponica 28, no. 3 (1973. ősz): 317–45.

 

Kiemelt kép: Dajszuke Nanba, 1923 (Wikimedia Commons)