1969. december 31.: Bombatámadás az USA hadseregének lőszergyára ellen

Ezen a napon, 1969. december 31-én Dwight és Karl Armstrong ellopott egy kétmotoros Cessna repülőgépet a Wisconsin állambeli Madison melletti repülőtérről, majd kilencven kilométert repültek észak felé, és a vietnámi háború elleni tiltakozásként három bombát dobtak le a hadsereg Badgerben működő lőszergyárára. A két testvér nagybátyja korábban a gyárban dolgozott, és munkahelyi balesetben vesztette életét. A bombák nem robbantak fel – de a vietnámi háború elhúzódásával sok hasonló erőszakos háborúellenes cselekmény rázta meg az Egyesült Államokat.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
„3 Bombs Are Found at Wisconsin Plant”, The New York Times, 1970. január 7.;
Margalit Fox, „Dwight Armstrong, Who Bombed a College Building in 1970, Dies at 58”, The New York Times, 2010. június 27.;
Michael Fellner, „The Untold Story: After 15 Years, Karl & Dwight Armstrong Reveal the Drama Behind the Anti-Vietnam War Bombings in Madison”, The Milwaukee Journal, 1986. május 18.

 

Kiemelt kép: Dwight Armstrong körözési plakátja (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)