1804. január 1.: Haiti független köztársaság lesz

Ezen a napon, 1804. január 1-jén Haiti független köztársaság lett: győzött a forradalom, amely a tizenhárom évvel korábban, a rabszolgaság és a francia gyarmati uralom ellen indított felkelésből nőtt ki.

A korábban Saint-Domingue néven ismert terület a világ legjövedelmezőbb gyarmata volt: nagyobb bevételt termelt, mint Észak-Amerika összes kontinentális gyarmata együtt. Ezt a hatalmas gazdagságot azoknak a rabszolgasorban tartott afrikaiaknak a vére és verejtéke teremtette meg, akiket tízezerszám dolgoztattak halálra a kávé- és cukornádültetvényeken.

1791. augusztus 22-én – alig két évvel a „szabadság, egyenlőség, testvériség” eszméit hirdető francia forradalom után – rabszolgalázadás tört ki; résztvevői ezeknek az eszményeknek a megvalósítását, a rabszolgaság és a gyarmatosítás eltörlését követelték. A következő években a lázadók sikeresen vették fel a harcot a világ legnagyobb gyarmatosító hatalmai, Franciaország, Spanyolország és Nagy-Britannia egyesített hadseregeivel.

Az 1804-es függetlenségi nyilatkozat megszüntette Saint-Domingue gyarmatát, és visszaállította az őslakos taínók által használt elnevezést: Hayti. Európa és az Egyesült Államok azonnal embargót vetett ki az alakuló köztársaságra, ami súlyos gazdasági nehézségeket idézett elő.

1825-ben Franciaország végül azzal a feltétellel egyezett bele Haiti függetlenségének elismerésébe, hogy az ország 150 millió aranyfrank (mai értékén: 21 milliárd dollár) összegű kárpótlást fizet az egykori rabszolgatartóknak. Ez a váltságdíj mélységesen elszegényítette az államot, amelynek csak 1947-re sikerült teljesen kifizetnie az összeget. Az Egyesült Államok csak 1862-ben ismerte el Haiti függetlenségét – azonban ez sem akadályozta meg abban, hogy 1915-ben megszállja és elfoglalja az országot.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Haitian independence 1804–1805”, History of Haiti, 1492–1805;
CLR James, The Black Jacobins: Toussaint L’Ouverture and the San Domingo Revolution (London: Secker & Warburg, 1938), https://libcom.org/library/black-jacobins-toussaint-louverture-san-domingo-revolution;
Peter Hallward, „Haitian Inspiration: On the Bicentenary of Haiti’s Independence”, Radical Philosophy 123 (2004. január–február), https://libcom.org/library/haitian-inspiration-on-bicentenary-haiti%E2%80%99s-independence;
„US Invasion and Occupation of Haiti, 1915–34”, Office of the Historian;
„France Urged to Repay Haiti’s Huge »Independence Debt«”, BBC News, 2010. augusztus 16.

Kiemelt kép: „A Fekete Hadsereg bosszúja a franciák által rajtuk elkövetett kegyetlenségekért“, illusztráció Marcus Rainsford brit katona „An historical account of the black empire of Hayti” című könyvéből (1805).