1919. január 7.: A tragikus hét kezdete Argentínában

Ezen a napon, 1919. január 7-én kezdődött az az eseménysorozat, amely tragikus hét néven ismert Argentínában. A Buenos Aires-i kikötő tengerészeti dolgozói megszavazták, hogy jobb fizetést és rövidebb munkaidőt követelve sztrájkba lépnek – miközben a rendőrség a közeli, brit tulajdonban lévő Vasena üzemben a sztrájkoló fémmunkásokra támadt: öt embert megölt és húszat megsebesített. A következő napokban a sztrájkok az egész városra átterjedtek, zavargások törtek ki, és a munkások fegyvert ragadtak.

A rendőrség és a katonaság harcba vonult a munkások ellen, a jobboldali csőcselék pedig pogromot indított: zsidók lakta negyedeket támadtak meg, ahol zsidókat vertek és öltek meg, mivel az antiszemiták az anarchistákkal és a kommunistákkal hozták őket összefüggésbe. A lázadás leverése során a karhatalmi csapatok száz–hétszáz embert megöltek, és legalább négyszázat, de talán kétezret is megsebesítettek. Több mint ötvenezer embert börtönöztek be.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
John Raymond Hébert, The Tragic Week of January, 1919, in Buenos Aires: Background, Events, Aftermath (PhD-értekezés., Georgetown University, 1972);
Norberto Galasso, Perón: Formación, ascenso y caída (1893–1955) (Buenos Aires: Colihue, 2006), 56–59;
Dana Ward, „Timeline of Anarchism in Argentina”, Anarchy Archives;
„Bolsheviki Invade Argentina”, Los Angeles Times, 1919. január 11.;
„Acts of Anarchy Continue”, News and Courier, 1919. január 13.

Kiemelt kép: Temetés a tragikus hét során (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)