1958. január 18.: A Hayes Pond-i csata

Ezen a napon, 1958. január 18-án zajlott le a Hayes Pond-i csata az észak-karolinai Maxton közelében, amelynek során amerikai őslakosok szétverték a Ku-Klux-Klan gyűlését. A Klan, amely „félnigger” „korcs” fajtának tekintette a helyi lumbee törzset, nehezményezte, hogy lumbee nők fehér férfiakkal folytattak rasszokon átívelő kapcsolatokat, és úgy gondolta, kis létszámuknál és marginalizált helyzetüknél fogva a lumbee-k könnyű célpontok lesznek.

A Klan tagjai először egy fehér férfival járó lumbee nő gyepén égettek keresztet, majd az egyre durvuló fellépés csúcspontjaként január 18-ára gyűlést hirdettek azzal a céllal, hogy egyszer s mindenkorra véget vessenek a „fajkeveredésnek”. A Klan bejelentette, hogy ötezer résztvevőt várnak a gyűlésre.

A gyűlés napján azonban csak ötven Klan-tag és száz másik fehér szupremacista jelent meg; velük nézett farkasszemet ötszáz lumbee – élükön puskákkal, husángokkal és kövekkel felfegyverkezett második világháborús veteránokkal. Az amerikai őslakosok tüzet nyitottak és támadást indítottak; négy Klan-tagot könnyebben megsebesítettek, akik viszonozták a tüzet, de senkit sem találtak el. A lumbee-k teljesen szétverték és menekülésre kényszerítették a KKK-t, majd lefoglalták a hangosítóberendezést, és egy sebtében összedobott máglyán elégették a Klan-öltözékeket és transzparenseket. A mulatságnak a könnygázt bevető rendőrök vetettek véget.

Az incidens nyomán a közhangulat a KKK ellen fordult, a helyi vezetőt pedig lázadásra való felbujtásért később elítélték, és két évre börtönbe zárták. A megaláztatás véget vetett a Klan tevékenységének a környéken. Az esetről a lumbee-k ünnepként emlékeznek meg évente.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Chick Jacobs és Venita Jenkins, „The Night the Klan Met Its Match”, Fayetteville Observer, 2008. január 18.;
Jefferson Currie II, „The Ku Klux Klan in North Carolina and the Battle of Maxton Field”, Tar Heel Junior Historian 44, no. 1 (2004. ősz);
„Bad Medicine for the Klan: North Carolina Indians Break up Kluxers’ Anti-Indian Meeting”, Life, 1958. április 15., 26–28.

Kiemelt kép: A Hayes Pond-i csata (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)