1984. január 19.: Tiltakozások az érettségi regisztrációs díja ellen Marokkóban

Ezen a napon, 1984. január 19-én tiltakozások kezdődtek az észak-marokkói Rif régióban az érettségi regisztrációs díja ellen, amelynek állami iskolákban történő bevezetését a Nemzetközi Valutaalap strukturális kiigazítási programja írta elő. A diákokhoz munkások és munkanélküliek is csatlakoztak a napokig tartó tüntetéseken, amelyeket II. Hasszán király rezsimje kegyetlenül elfojtott. A király a rifi szegény embereket vadembereknek, söpredéknek nevezte (awbash). A katonák több száz embert öltek meg és börtönöztek be, hogy elfojtsák a mozgalmat.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: Nadir Bouhmouch, „The Rif and the Moroccan State’s Economic Pressure Cooker”, Counterpunch, 2017. július 14.

Kiemelt kép: Tüntetők Rifben, az előtérben az ellenük kivezényelt páncélozott katonai járművel (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)