1826. január 22.: Őslakos acjachemen munkások sztrájkja Kaliforniában

Ezen a napon, 1826. január 22-én az acjachemen nemzet tagjai, akik mezőgazdasági munkásként dolgoztak a San Juan Capistrano Missziónál Kaliforniában – amely akkor még Mexikó része volt –, megtagadták a munkát, és az állam talán legelső mezőgazdasági sztrájkjába kezdtek. Több mint száz munkás gyűlt össze, lázadt fel, és követelte, hogy zárják kalodába a helyi padrét (papot). A beszámolók szerint sértegetni kezdték a gárda helyi kapitányát, és megfenyegették, hogy őt is kalodába zárják, ha nem tesz eleget követeléseiknek.

Az amerikai őslakosok már régóta ellenálltak a misszióknak és más gyarmatosítóknak, úgyhogy lehetséges, hogy korábban is voltak munkabeszüntetések, csak azokról nem maradt fenn feljegyzés.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Richard Steven Street, Beasts of the Field: A Narrative History of California Farmworkers, 1769–1913 (Palo Alto, CA: Stanford University Press, 2004), 81; „Proposed Finding against Acknowledgement of the Band of Juaneño Mission Indians Acjachemen Nation (Petitioner #84A)”, Bureau of Indian Affairs, 132, https://www.bia.gov/sites/bia.gov/files/assets/as-ia/ofa/petition/084A_juajba_CA/084a_pf.pdf

Kiemelt kép: Mezőgazdasági munkások (dátum ismeretlen) (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)