1988. február 2.: Leszbikus nők tiltakozása a Lordok Házában

Ezen a napon, 1988. február 2-án négy leszbikus nő ereszkedett le kötélen a galériáról az Egyesült Királyság parlamentjének felsőházába (a Lordok Házába), hogy így tiltakozzanak a májusban hatályba lépő homofób 28-as paragrafus bevezetéséről folyó vita ellen. Az 1988. évi helyi önkormányzati törvény 28. szakasza megtiltotta a helyi hatóságoknak – köztük az iskoláknak is –, hogy „a homoszexualitás mint színlelt családi kapcsolat elfogadhatóságát” tanítsák.

2017-ben négy másik leszbikus nő mászott fel a parlament épületére (a Westminster-palotára), hogy az 1988-as akcióról megemlékező emléktáblát helyezzenek ki.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Newsdesk, „Activists Take Over London’s Landmarks to Reclaim LGBT+ History”, thegayuk

 

Kiemelt kép: A közvetlen cselekvéssel tiltakozók csoportjának négy tagja: Olivia Butler, Rachel Cox, Angela Nunn és Charlotte Despard (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)