1919. február 7.: Általános sztrájk az alkoholtilalom ellen?

Ezen a napon, 1919. február 7-én a 75 000 tagot képviselő építőipari szakszervezetek aktivistái a New Jersey állambeli Essexben megszavazták, hogy sztrájkba lépnek, amennyiben július 1-jén életbe lép az alkoholtilalom. A beszámolók szerint két nappal később 200 000 munkás New Yorkban is megszavazta a sztrájkot, a következő két hétben pedig további 150 000. A New York-i szakszervezetek egymás után kapták a leveleket a szakszervezeti fiókjaiktól Los Angelesből, Cincinnatiból, Seattle-ből, San Franciscóból, Chicagóból, Saint Louisból, Kansas City-ből, Milwaukee-ból és sok más helyről. A mozgalmat támogató munkások „Nincs sör, nincs munka” feliratú kitűzőket viseltek. A következő hónapban azonban a szakszervezeti vezetők lefújták az akciót, mert úgy vélték, „nevetséges színben tüntetné fel” őket.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Jay Brooks, „No Beer, No Work”, Brookston Beer Bulletin, 2015. szeptember 7., http://brookstonbeerbulletin.com/no-beer-no-work;
„Labor and Beer”, The New York Times, 1919. február 13., 14;
„Allentown Bartenders Strike”, The New York Times, 1919. július 10., 36.

Kiemelt kép: „Nincs sör, nincs munka” kitűző (Working Class History)