1995. február 9.: A mexikói kormány megszakítja a tárgyalásokat a zapatistákkal

Ezen a napon, 1995. február 9-én a mexikói kormány lefújta a zapatista lázadókkal folytatott béketárgyalásokat, és megszállta a Chiapas állambeli erődítményeiket, miután az egyesült államokbeli Chase Manhattan Bank egyik tanácsadója fellépésre utasította a kormányt.

A Chase Manhattan Bank kiszivárogtatott, titkos feljegyzésében ez állt: „Bár véleményünk szerint Chiapas nem jelent alapvető fenyegetést Mexikó politikai stabilitására, a befektetőközösség sok tagja mégis annak fogja fel. A kormánynak fel kell számolnia a zapatistákat, hogy bizonyítsa: ténylegesen ellenőrzése alatt áll az ország területe és a biztonságpolitika.” A feljegyzés ezután arra is kitért, hogy a kormánypártnak „alaposan meg kell fontolnia, hogy engedi-e az ellenzéket nyerni, vagy sem, amennyiben a szavazás tisztességes ellenzéki győzelemmel zárul.” Az autonóm zapatista közösségek azonban kitartottak.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:

„A Commune in Chiapas? Mexico and the Zapatista Rebellion, 1994–2000”, Aufheben (2000. ősz), https://libcom.org/library/commune-chiapas-zapatista-mexico;
„Chase Mexican Memo Fallout Continues”, UPI, 1995. február 15.;
Riordan Roett, „Mexico Political Update January 13, 1995: Chase Manhattan’s Emerging Markets Group Memo”, http://www.realhistoryarchives.com/collections/hidden/chase-memo.htm.

Címlapkép: Zapatisták (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)