1913. február 13.: Letartóztatják Mother Jonest

Ezen a napon, 1913. február 13-án a Nyugat-Virginia állambeli Charlestonban letartóztatták Mother Jonest, a hetvenöt éves munkásmozgalmi aktivistát, miután statáriumot hirdettek a szénbányászok sztrájkjának elfojtására. Jonest lázadásra való felbujtással vádolták – állítólag azért, mert megpróbálta felolvasni a Függetlenségi Nyilatkozatot –, valamint gyilkosságra való felbujtással is. Katonai bíróság elé állították, amely bűnösnek találta, és húsz év börtönre ítélte. Jones kijelentette: „Mindazt, amit Nyugat-Virginiában tettem… megtettem szerte az Egyesült Államokban. És újra megteszem, amikor kiszabadulok.” Nyolcvanöt nap letöltése után kegyelmet kapott, és szabadult – azonban a börtönben tüdőgyulladást kapott.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: „Mother Jones Biography”, Biography.com, frissítve 2019. április 15-én.

Kiemelt kép: Mother Jones letartóztatása (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)