1913. február 15.: Gumiipari munkások sztrájkja Akronban

Ezen a napon, 1913. február 15-én az Ohio állambeli Akronban 3500 fősre nőtt a gumiipari munkások sztrájkja – amelyet a Világ Ipari Munkásai (Industrial Workers of the World, IWW) szervezett. A hónap elején a Firestone háromszáz – zömében szakszervezeti tagsággal nem rendelkező – munkása szüntette be a munkát. Az IWW-hez fordultak, amelynek több vállalatnál húszezer munkást sikerült bevonnia a sztrájkba. A rendőrségi megtorlás és erőszak fenyegetése miatt a sztrájk néhány hét múlva befejeződött – anélkül, hogy érdemi engedményeket sikerült volna elérni. A következő két évtized folyamán azonban az akroni gumiipari munkások szilárdan megszerveződtek, és ülősztrájkokkal komoly sikereket értek el.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: „IWW Yearbook: 1913”, IWW History Project