1977. március 11.: Az olasz rendőrség megöli Francesco Lorussót

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1977. március 11-én Bolognában az olasz rendőrség lelőtte Francesco Lorussót, a Folyamatos Harc (Lotta Continua) nevű, parlamenten kívüli szélsőbaloldali csoport huszonnégy éves aktivistáját. Lorusso megölése nyomán két napon át tartó súlyos zavargások robbantak ki, amelyekre válaszul a belügyminiszter páncélozott járműveket küldött az egyetem területére és a város más militáns központjaiba.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
„11 March 1977: Francesco Lorusso Is Murdered by Police”, InfoAut, 2016. március 11.

Kiemelt kép: Tüntetés Bolognában Francesco Lorusso halála nyomán (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)