2018. március 14.: Meggyilkolják Marielle Francót

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 2018. március 14-én Rio de Janeiróban meggyilkolták a biszexuális afro-brazil szocialista feminista Marielle Francót. A város egyik favelájában (nyomornegyedében) felnőtt Franco tizenegy éves korában kezdett dolgozni, majd egyedülálló anyaként nevelte lányát minimálbért fizető munkájából, mígnem 2016-ban városi képviselőnek választották. A meggyilkolása előtti napon szót emelt a rendőrség és a félkatonai erők által elkövetett, bírósági eljárás nélküli gyilkosságok ellen. A golyókat, amelyek végeztek vele, a szövetségi rendőrség vásárolta. A közbiztonságért felelős miniszter azt állította, hogy a golyókat egy postahivatalból lopták el, majd hazugságát visszavonta, amikor a posta ezt nyilvánosan cáfolta.

E sorok írásáig (2020) a gyilkosság négy gyanúsítottját tartóztattak le; mind a négyük kapcsolatban áll az állami biztonsági erőkkel, kettejük pedig Jaír Bolsonaro jobboldali elnök családjával is. Egy másik gyanúsítottat, egy volt rendőrtisztet 2020 februárjában lőttek le a rendőrök, amikor megpróbálták letartóztatni.

[A fordító megjegyzése: Az ügy mindmáig nem zárult le. 2024. január 23-án Ronnie Lessa volt rendőrtiszt vádalkut kötött a szövetségi rendőrséggel, és Domingos Brazãót nevezte meg a bűncselekmény kitervelőjeként.]

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Suspects in Marielle Franco’s Murder Have Ties to Bolsonaro Family”, Vice, 2019. január 23.;
„Marielle Franco Murder: Two Rio Ex-Police Officers Held”, BBC News, 2019. március 12.;
„Marielle Franco Murder: Suspect Shot Dead by Police”, BBC News, 2020. február 9.

Kiemelt kép: Marielle Franco (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)