1920. március 17.: Megbukik a Kapp-puccs

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1920. március 17-én megbukott a jobboldali Kapp-puccs, amely az 1918-as németországi forradalom óta elért változásokat igyekezett visszafordítani. Németország történetének legnagyobb, tizenkét millió dolgozó részvételével zajló általános sztrájkja nyomán az egész ország leállt. Adolf Hitler Berlinbe repült, hogy segítse a puccsot, de a repülőtéren sztrájkolók fogadták, ezért kénytelen volt álcázni magát.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Richard J. Evans, „The Life and Death of a Capital”, New Republic, 2012. szeptember 27.;
Gilles Dauvé és Denis Authier, The Communist Left in Germany 1918–1921, 12. fejezet, https://libcom.org/library/communist-left-germany-1918-1921.

Kiemelt kép: Haditengerészeti dandár Berlinben a puccs idején, 1920 márciusában (Rendelkezésünkre bocsátotta a Német Szövetségi Levéltár, Bild 119-1983-0012/CC-BY-SA 3.0)